Chalmers tekniska högskola – Livsmedelsvetenskap
Avdelningen för livsmedelsvetenskap (FNS) vid Chalmers tekniska högskola tar itu med stora samhällsutmaningar inom hållbar livsmedelsproduktion, nutrition och hälsa genom grundläggande och tillämpad forskning, innovation, utbildning och spridning. Deras arbete syftar till att tillhandahålla ny kunskap och lösningar för en hållbar planet och friska människor. Forskningsområden inkluderar livsmedelskemi, livsmedelsteknik och molekylär och datadriven nutrition.
Avdelningen fokuserar på marina och växtbaserade livsmedelssystem för att förbättra livsmedelskvaliteten, minska förluster i värdekedjan och återvinna näringsämnen från alternativa biomasser. Inom nutrition genomför de mänskliga observations- och interventionsstudier samt cellbaserade modellstudier, med hjälp av avancerade datadrivna metoder och OMIC-teknologier för att förstå och förutsäga effekten av livsmedel och kostmönster på människors hälsa. Forskningen tar också upp global livsmedelssäkerhet i ett internationellt sammanhang.
Webbsida: Chalmers, Livsmedelsvetenskap
Kungliga Tekniska Högskolan – KTH FOOD
Kungliga Tekniska Högskolan är Sveriges största tekniska universitet som leder hållbar samhällsutveckling. KTH FOOD är en forskningsmiljö som strävar efter ett hållbart, resurseffektivt och rättvist livsmedelssystem, vilket resulterar i livsmedelsprodukter med en positiv inverkan på hälsa och välbefinnande.
KTH FOOD har unika kompetenser inom forskning och utbildningsaktiviteter fokuserade på livsmedelssystem, från jord till bord: produktion, bearbetning, distribution, konsumtion och cirkulära flöden som bidrar till forskning inom livsmedelsvetenskap i Sverige. KTH erbjuder tillgång till utmärkt forskningsinfrastruktur som kan tillämpas inom de strategiska forskningsområdena: hållbar livsmedelsproduktion, cirkulära livsmedelsprocesser, logistik och konsumtion samt funktionella livsmedelsprodukter och hälsa.
Webbsida KTH Food
RISE – Framtidens mat på RISE
Med Framtidens mat på RISE säkerställer vi användningen av vår hela tvärvetenskapliga expertis och skapar breda samarbeten med offentliga aktörer, livsmedelsindustrin, myndigheter, akademi och företag. Tillsammans kan vi hitta nya, innovativa och konkurrenskraftiga lösningar på de behov och utmaningar som livsmedelssystemet står inför. På detta sätt gör vi på RISE skillnad från jord till bord.
Vi har expertis inom alla delar av livsmedelskedjan. Som innovationspartner ger RISE företag tillgång till vår expertis över hela livsmedelskedjan. Vi kan utveckla innovativa teknologier och processer för hållbarhet, effektivitet och kvalitet. Vi forskar på nya livsmedel med fokus på positiva hälsoeffekter genom hela livet. Vi erbjuder utbildning relaterad till livsmedelsindustrins utmaningar och möjligheter samt nätverk anpassade till behoven hos ett livsmedelsföretag eller en offentlig aktör. Dessutom kan vi stödja dig i din affärs-, marknads-, produkt- och/eller innovationsutveckling.
Webbsida: Framtidens mat på RISE
Sveriges lantbruksuniversitet, SLU – SLU Framtidens mat
SLU Framtidens mat är en framtidsplattform vid SLU som utvecklar forskning och samarbete för ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbara livsmedelssystem. Deras uppdrag är en tvärvetenskaplig satsning för att möta framtida utmaningar och bidra till Sveriges ansträngningar att uppnå de globala målen för hållbar utveckling till 2030 och framåt.
SLU Framtidens mat arbetar för ett hållbart och konkurrenskraftigt livsmedelssystem genom att stimulera tvärvetenskapliga och sektorsövergripande samarbeten, kommunicera vetenskapligt baserad kunskap och identifiera nyckelfrågor. Plattformen tar itu med komplexa hållbarhetsutmaningar med ett framtidsperspektiv och söker ny kunskap och lösningar över discipliner tillsammans med industri, myndigheter och andra sektorer.
Aktiviteterna fokuserar på framtidsperspektiv, forskningsplattformar, hållbarhet, livsmedelssystemet och tvärvetenskaplighet.
Webbsida: SLU, Future Food
Örebro Universitet – Mat och hälsa
Örebro Universitets profilområde, Mat och hälsa, fokuserar på att göra hållbart producerad mat med hälsofördelar till förstahandsvalet för konsumenter. Visionen är att erbjuda mat som smakar gott, är hälsosam, hållbart producerad och prisvärd.
Forskningen inom Mat och hälsa syftar till att förstå vilka kostförändringar som leder till specifika hälsoeffekter, för vem och i vilket skede av livet. Forskare undersöker också vad som påverkar konsumenternas matval och hur man kan uppmuntra människor att äta individuellt anpassade dieter som främjar långsiktig hälsa och välbefinnande. Målet är att göra det enklare för människor att äta rätt och hållbart, samt att utveckla nya metoder och teknologier för att mäta hälsoeffekter på individnivå.
Webbsida: Örebro universitet, Mat och hälsa