Vår historia

Vår historia

Initiativet att starta och samfinansiera samarbetsplattformen Food Science Sweden, där även den gemensamma forskarskolan Livsmedelsproduktion med Framtidens Teknologier (LiFT) ingår, kom från svenska lärosäten och institut med forskning inom livsmedelsvetenskap år 2013.

Mission och mål

Food Science Sweden målsättning var vid bildandet att stärka svensk livsmedelsvetenskaplig forskning, stärka kompetensen inom sektorn och vara en tydlig, samlande företrädare för akademi och institut inom området i Sverige. Denna målsättning arbetar vi efter även idag.

Dåvarande och nuvarande medlemmar

De ursprungliga medlemmarna var:

  • Chalmers
  • Lunds tekniska högskola (LTH)
  • Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU)
  • Research Institutes of Sweden (RISE, f.d. SIK)

Näringslivet representerades vid uppstarten av:

  • Livsmedelsföretagen (Li)
  • Svensk Dagligvaruhandel
  • Stiftelsen Lantbruksforskning (SLF)

Örebro universitet (OrU) anslöt sig till partnerskapet 2017 och Kungliga Tekniska högskolan (KTH) 2023.

Näringslivet representeras idag av Livsmedelsföretagen (Li).

Resultat

Food Science Swedens arbete har gett goda resultat:

  • Vi ser fler riktade utlysningar mot livsmedelsområdet samt nya gemensamma ansökningar inom både forskning och kommunikation.
  • Vi ser att antalet doktorander inom svensk livsmedelsvetenskaplig forskning har ökat under perioden och att efter studierna arbetar våra studenter i livsmedelsbranschen.
  • Vi ser fler samarbeten mellan våra medlemsorganisationer i forskningsprojekt vilket gör att vår samlade kompetens gör stor nytta för livsmedelssektorn.