Food Science Swedens fokusområden
Våra medlemsorganisationer bedriver alla forskning som syftar till att skapa en mer hållbar och hälsosam livsmedelskedja genom innovation och långsiktig hållbarhet.
- Hållbar livsmedelsproduktion: Vi arbetar för att minska klimatavtrycket från matproduktion genom att förbättra odlingsmetoder och livsmedelsproduktionssystem i de olika värdekedjorna och utveckla nya livsmedelsprodukter för att minska utsläpp och markanvändning. Vi utforskar nya hållbara livsmedelskällor, inklusive växtbaserad, marin, insekter och cellulärt jordbruk.
- Främjande av folkhälsa: Vi utforskar matens näringspåverkan och hur kosten kan minska riskerna för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och fetma. Våra forskare utvecklar nya näringsrika och smakfulla livsmedel för att göra dem mer attraktiva för konsumenterna.
- Livsmedelssäkerhet och resiliens: Med fokus på att säkra hållbar tillgång på näringsrika livsmedel trots förändrade odlingsförhållanden, utvecklar vi grödor som är mer motståndskraftiga mot torka, sjukdomar och andra miljöutmaningar.
- Cirkulär ekonomi och minskning av avfall: Vi främjar en cirkulär ekonomi genom att återvinna biprodukter från livsmedelsproduktion och omvandla dem till nya produkter, som nya proteinkällor eller insatsvaror till livsmedelproduktion.
- Innovation och ekonomisk tillväxt: Genom att utveckla nya, konkurrenskraftiga produkter och teknologier bidrar vi till ekonomisk tillväxt och skapar gröna jobb inom bioekonomin, i linje med hållbarhetsmålen.
- Global livsmedelssäkerhet och rättvisa: Vi arbetar för rättvis fördelning av resurser och tillgång till näringsrik mat globalt. Genom att utveckla växtbaserade livsmedel som kan odlas lokalt med minimala resurser, stärker vi matförsörjningen i sårbara regioner och minskar beroendet av importerade livsmedel.
Industrinära forskning genom nationella forskarskolan LiFT
Forskarskolan LiFT drivs av Food Science Sweden och med den bidrar vi till att förse branschen, akademin och statliga myndigheter med framtida ledare inom forskning och utveckling. LiFT möter branschens behov genom högkvalitativ forskarutbildning, industrianpassade kurser och mentorsprogram, och skapar ett viktigt nätverk för akademiker inom livsmedelsvetenskapliga sektorn.
Våra medlemsorganisationer
Våra medlemsorganisationer idag är Chalmers, Kungliga Tekniska högskolan (KTH), Lunds tekniska högskola (LTH), Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Örebro universitet (OrU) och Sveriges forskningsinstitut RISE. Näringslivet representeras av Livsmedelsföretagen (Li).