LiFT-kurs och Food Science Sweden-konferens
2024
Flera LiFT-doktorander deltog i kursen “The Consumer Perspective on Food” vid Örebro universitet och Food Science Sweden-konferensen med titeln “The Food System in Transition” från 8 till 12 april 2024.
Kursen täckte olika viktiga ämnen för att förstå konsumentbeteende och preferenser. Ledande experter från akademi och industri höll föreläsningar, övningar och workshops under hela kursen.
Kursinnehåll:
- Kulturella aspekter och kommunikation: Marleen Letjes (ORU) diskuterade hur kost, migration och epidemiologi påverkar livsmedelskonsumtion baserat på kulturell och etnisk bakgrund. Elin Boll (Arla) ledde en session om affärsmarknadsföring och kommunikation.
- Sensorisk vetenskap: Prof. Åsa Öström (ORU) introducerade sensorisk vetenskap med sessioner om svenska hållbara produkter, sensoriska avdelningars roll i företag och workshops om sensoriska utvärderingsmetoder för växtbaserade produkter. Deltagarna utforskade också sinnenas fysiologi och deltog i sensoriska tester av vin och kaviar.
- Samhälleliga krav: Carolin Zorell (ORU) föreläste om politisk konsumentism, medan Nicklas Neuman (Uppsala universitet) talade om de sociala konventionerna kring ätande. En praktisk workshop i smågrupper ökade förståelsen ytterligare.
- Marknadsföring och kommunikation: Rebecka Persson (Orkla) föreläste om hälsokommunikation ur ett företagsperspektiv, och Linda Nordgren (Oatly) talade om strategier för att förändra livsmedelssystemet genom marknadsföring och kommunikation.
LiFT-doktorander deltog också i Food Science Sweden-konferensen “The Food System in Transition” vid Örebro universitetssjukhusets campus den 10 april, där de presenterade sin forskning för en bredare publik som en del av kursen.
2023
LiFT-kursen “Regulatory and ethical aspects of food production and consumption” hölls vid SLU i Uppsala, 13-17 mars 2023
Denna kurs utforskade juridiska och etiska aspekter kring livsmedelsproduktion och förvaltning av livsmedelskedjan. Kursen fokuserade på lagar och policies, egenkontroller och olika standarder som styr det svenska livsmedelssystemet. Hållbarhetsaspekter, inklusive miljöaspekter såsom naturresurser och riskanalyser togs också upp.
2022
LiFT-kursen “The Swedish Food Industry” hölls vid Lunds universitet i Lund , 14–17 november 2022
Kursen syftade till att ge en överblick över den svenska livsmedelsindustrin och innehöll dessutom aspekterna livsmedelspolitik i Sverige och EU, varumärken och konkurrenskraft samt hållbarhet. Föreläsningarna hölls av representanter från Livsmedelsföretagen, Sweden Food Arena, RISE, Malmö högskola och Lunds universitet. AAK presenterade sitt företag och hur de arbetar med utveckling tillsammans med sina kunder. Orkla presenterade hur de tänker kring produktion och hållbarhet. Aventure gav en presentation om sina innovativa livsmedelsprodukter. Vi organiserade också två studiebesök på Oatly respektive Culinar. Under studiebesöket på Oatly, ett svenskt livsmedelsföretag som tillverkar havreprodukter, fick vi lära oss om företaget, dess historia och produkter samt en rundtur i labben. Slutligen besökte vi Culinar i Fjälkinge utanför Kristianstad, där vi fick lära oss mer om deras konsumentinriktade produktutveckling och hur livsmedelsindustrin smaksätts. Vi fick också möjlighet att besöka fabriken.
2021
LiFT-kursen “Innovation Strategy, Entrepreneurship and Project Management” hölls vid Chalmers i Göteborg, 18–21 oktober 2021.
Syftet med kursen var att introducera ledningsfrågor med betoning på teknikstrategi, entreprenörskap och projektledning i affärsdriven forskning och utveckling (FoU).
Kursen bestod av tre delar: Affärsstrategi och innovationsledning, engagemang och ekonomi för forsknings- och utvecklingsprojekt, entreprenörskap och immaterialrättsstrategier.
Föreläsare bjöds in från Institutionen för teknikens ekonomi och organisation vid Chalmers, Skolan för industriell teknik och management vid KTH och andra experter inom ledarskap, ekonomi, juridisk rådgivning etc.
2019
LiFT-kursen “Food Ethics and Legislation” hölls vid SLU i Uppsala, 6–8 maj 2019.
Kursen gav en översikt över livsmedelslagstiftning och inkluderade lagstiftning och etik ur industrins synvinkel, livsmedelssäkerhet – riskbedömning och hantering, pseudovetenskap inom mat och hälsa, risk- och kriskommunikation samt djuretik med koppling till livsmedel.
Presentationerna hölls av föreläsare från Livsmedelsverket, Livsmedelsföretagen, Lunds universitet, Uppsala universitet och SLU. Som ett sidoevenemang till kursen i Uppsala deltog 11 LiFT-doktorander i ett seminarium den 9 maj, organiserat av Elisabet Rytter vid Livsmedelsföretagen i Stockholm.
Programmet inkluderade en presentation av Swedish Food Arena (SFA) av Marie Gidlund, direktör för SFA och information om aktuella hälsopåståenden/märkning av livsmedel av Elisabet Rytter. Efter seminariet deltog doktoranderna i Matdagen på Moderna Museet, som detta år hade temat folkhälsa.
2018
Forskningsskolan LiFT organiserade kursen “Swedish Food Industry” i Lund från 29 oktober till 1 november 2018.
Kursen gav en översikt över organisationen av de svenska livsmedelsaktörerna, inklusive livsmedelspolitik i Sverige, marknadsstrategier, förpackningslogistik i en livsmedelsförsörjningskedja, FoU-verksamhet inom livsmedelsindustrin och mycket mer.
Kursen inkluderade ett studiebesök på Tetra Pak, ett multinationellt företag inom livsmedelsförpackning och bearbetning, som är en del av Tetra Laval.
Olika föreläsare från svenska livsmedelsindustrier och akademin höll föreläsningar under kursen. Några av dem är tidigare LiFT-doktorander. “Vi lärde oss hur den svenska livsmedelsindustrin har utvecklats under de senaste decennierna, vi diskuterade utmaningar och innovativa lösningar.
Denna kurs var verkligen en viktig del av mina doktorandstudier”, säger LiFT-doktoranden Hasitha Priyashantha, en av kursdeltagarna.
2016
Forskningsskolan LiFT organiserade tillsammans med forskarskolan “Food in Focus” kursen “Multivariate statistics and experimental design” i oktober 2016.
Kursen arrangerades i Uppsala, vid Ultuna uppdelad på två delmoment. Del 1 (Multivariat analys) den 3–4 oktober och del 2 (Försöksdesign) 6–7 oktober. Kursen Innovationsstrategi, entreprenörskap och projektledning genomfördes den 11–14 april 2016 vid Chalmers i Göteborg.