Disputationer och licentiatseminarier
2024
Solja Pietiäinen, Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), “Modification of wheat bran arabinoxylan extracts for functional properties in breadmaking”, fredag 13 december 2024. Opponent Professor Christophe Courtin, Faculty of Bioscience Engineering, KU Leuven
Thérèse Hjorth, Institutionen för biologi och bioteknik, Chalmers tekniska högskola, “Efficacy of a low glycemic index diet and effectiveness of oat β-glucans on cardiometabolic risk factors: Results from randomized controlled trials”, fredag 6 december 2024. Opponent: Anne Nilsson, Lunds universitet, Sverige.
Zheui Dong, Kemiska institutionen, Lunds universitet, “Lipase Engineering, Production and Application – Expanding the Lipids Tailoring Toolbox with Applied Bioinformatics”, fredag 22 november 2024. Opponent: Assoc. Prof. Ioannis Pavlidis, University of Crete, Grekland.
Sebastian Åberg, Institutionen för biologi och bioteknik, Chalmers tekniska högskola, “Metabolic Effects of Whole Grains: Emphasis on Glycemic control, Appetite, and Body Weight”, fredag 8 november 2024. Opponent: Ursula Schwab, University of Eastern Finland, Finland.
Mohammad Mukul Hossain, Institutionen för processteknik och tillämpad biovetenskap, Lunds universitet, “Health benefits of oat (Avena Sativa) bioactives – acute and second-meal effects of oat polar lipids and beta-glucans”, torsdag 13 juni 2024. Opponent: Assoc. Prof. Jonas Buren, Umeå universitet, Sverige.
2023
Siri Norlander från Kemiska institutionen, Lunds universitet försvarade sin avhandling: “Harvesting the Health Potentials of Oat Fibre: Xylanase bioprocessing of arabinoxylan” fredagen 10 November, 2023. Opponent: Anne S Meyer, Technical University of Denmark, Danmark.
João Pedro Trigo från Chalmers tekniska högskola försvarade sin doktorsavhandling: “Seaweed as a sustainable source of food protein: maximizing seaweed protein content, protein recovery, and nutritional quality” fredagen den 29 september 2023, kl. 10:00–14:00, i KC-salen, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Opponent: Professor Jöel Fleurence, University of Nantes, Frankrike.
Izalin Zahari från Inst. Livsmedelsteknik, Lunds universitet försvarade sin doktorsavhandling: “Investigating the feasibility of using Scandinavian agricultural side streams for the development of novel high-moisture meat analgoues”, fredagen 18 augusti, 2023. Opponent: Prof. Osvaldo Campanella, Ohio State University, USA.
Mia Stråvik från Chalmers tekniska högskola försvarade sin doktorsavhandling: “Diet and dietary biomarkers during pregnancy and lactation in relation to offspring allergy development” fredagen den 16 juni 2023, kl. 10:00–13:00, i KB-salen, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Opponent: Professor Suvi Virtanen, Finnish Institute for Health and Welfare, Finland.
Jingnan Zhang från Chalmers tekniska högskola försvarade sin doktorsavhandling: “Cross-Processing Fish Co-Products with Plant Food Side Streams or Seaweeds Using the pH-Shift Method – a new sustainable route to functional food protein ingredients stable towards lipid oxidation” onsdagen den 14 juni 2023, kl. 10:00–13:00, i KA, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Examinationen skedde även online. Opponent: Brijesh K. Tiwari.
Elise Nordin från Chalmers tekniska högskola försvarade sin doktorsavhandling: “Effects of FODMAPs and gluten on irritable bowel syndrome – from self-reported symptoms to molecular profiling” fredagen den 20 januari 2023, kl. 09:00–12:00, i VASA A-salen, Vera Sandbergs Allé 8, Chalmers tekniska högskola, Göteborg. Opponent: Kevin Whelan, King’s College London, England.
2022
Semhar Ghirmai från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin doktorsavhandling: “Preventing Hemolysis as a Novel Strategy to Limit Haemoglobin-Mediated Lipid Oxidation in Fish Muscle” fredagen den 25 november 2022, kl. 10:00, i Gustaf Dalénsalen, Chalmers Tvärgata 5, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Klara Sjölin från Inst Livsmedelsteknik, Lunds universitet, försvarade sin avhandling: “Industrially Pre-Treated Potatoes (Solanum tuberosum L.) Served in Large-Scale Food Service Systems” fredagen 11 nnovember 2022. Opponent: Prof. Marc Hendrickx, Katholieke Universiteit in Leuven, Belgien.
Olle Hartvigsson från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin doktorsavhandling: “Maternal and Neonatal Metabolomes and Their Associations to Immune Maturation and Allergy in Early Life” fredagen den 10 september 2022, kl. 09:00, i föreläsningssal 10:an, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Anja Herneke från SLU, Uppsala, Institutionen för molekylära vetenskaper, försvarade sin doktorsavhandling: “Plant Protein Nanofibrils: Characterising Properties for Future Food” torsdagen den 9 september 2022, kl. 09:00, i föreläsningssal Lennart Kennes sal, SLU, Ultuna.
Cecilia Mayer Labba från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin doktorsavhandling: “Nutritional Limitations of a Green Protein Shift with Focus on Iron” tisdagen den 6 september 2022, kl. 10:00, i föreläsningssal 10:an, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Anna-Lovisa Nynäs från SLU Alnarp, Institutionen för växtförädling, försvarade sin doktorsavhandling: “Harnessing the Potential of Green Leaves: Agricultural Biomass as a Source of Sustainable Food Protein” fredagen den 5 maj 2022, i Crafoordsalen, Navet, SLU, Alnarp.
Fang Huang från Kemiska institutionen, Lunds universitet, försvarade sin avhandling: “The effects of Nordic berries on cognition and brain function : Connections with gut microbiota composition and cardiometabolic risk markers” fredagen 5 maj, 2022. Opponent: Prof Mario Roberto Marostica Junior, University of Campinas, Brasilien.
Eva Schmitz från Kemiska institutionen, Lunds universitet, försvarade sin doktorsavhandling: “Dietary Fibre Production from Oat Hulls” torsdagen 3 februari 2022, . Opponent: Prof Henk Schols, Wageningen University & Research, Nederländerna.
2021
Xue Zhao från SLU, Institutionen för molekylära vetenskaper, försvarade sin doktorsavhandling: “Novel Potato Starch: New Structure and Beneficial Qualities” måndagen den 11 oktober 2021, kl. 09:00, i föreläsningssal Lennart Kennes sal, SLU, Ultuna.
Mursalin Sajib från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin doktorsavhandling: “Valorisation of Herring Filleting Co-Products to Silage – Control of Protein Hydrolysis and Lipid Oxidation During Ensilaging and Possibilities for Separating Herring Silage into Multiple Products” fredagen den 1 oktober 2021, kl. 10:00, i föreläsningssal EE, Hörsalvägen 11, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Hasitha Priyashantha från SLU, Institutionen för molekylära vetenskaper, försvarade sin doktorsavhandling: “Variation in Raw Milk Quality: Impact on Milk Coagulation and Cheese Ripening” fredagen den 10 september 2021, kl. 09:00, via Zoom.
Laura Andreea Bolos från SLU, Institutionen för molekylära vetenskaper, försvarade sin doktorsavhandling: “Comfortably Numb: Choose, Eat, Waste. Four Experimental Essays on Consumers’ Acceptance of Sub-Optimal Food” fredagen den 26 februari 2021, kl. 13:00, via Zoom.
2019
Gabriel Barbosa de Oliveira från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin doktorsavhandling: “Processing of Berries – Effects on Functionality, Stability and Bioactivity of Anthocyanins” tisdagen den 17 december 2019, kl. 10:00, i föreläsningssal Kollektorn, Kemivägen 9, MC2-huset, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Stina Burri från Institutionen för livsmedelsteknikLunds universitet, försvarade sin doktorsavhandling: “Antioxidants as Potential Anti-Inflammatory Components in Processed Meat Products” onsdagen 6 december 2019. Opponent: Prof. Stefaan De Smet, Ghent University, Belgien.
Maria Karlsson från Institutionen för molekylära vetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet, försvarade sin doktorsavhandling: “Stability of Ultra-High Temperature Treated Milk: The Effect of Raw Milk Quality, Storage Temperature and Storage Time” tisdagen den 5 december 2019, kl. 13:15, i rum L, Undervisningshuset, Ultuna, SLU Uppsala.
Hanna Harrysson från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin avhandling: “Food Ingredients from Cultivated Seaweeds: Improving Storage Stability and Protein Recovery” fredagen den 4 oktober 2019, kl. 13:00, i föreläsningssal KA, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
2018
Graziele Gustinelli från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap och RISE, presenterade sitt licentiatseminarium: “Supercritical Fluid Extraction of Bioactive Compounds from Berry Seeds” måndagen den 11 juni 2018, kl. 13:15, i Utsikten, rum 7033, Kemihuset, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Niklas Engström från Chalmers tekniska högskola, Institutionen för biologi och bioteknik, avdelningen för livsmedels- och näringsvetenskap, försvarade sin doktorsavhandling: “Toward Coeliac-Safe Foods – Investigation of the Interaction Between Transglutaminase 2 and Gluten” fredagen den 8 juni 2018, kl. 10:00, i föreläsningssal KB, Kemihuset, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Cecilia Tullberg försvarade sin doktorsavhandling: “Oxidation of Marine Oils During In Vitro Gastrointestinal Digestion and Its Effects on Stress in Human Intestinal Caco-2 Cells” fredagen den 2 februari 2018, kl. 10:00, i föreläsningssal KC, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
2017
Daniel Johansson försvarade sin avhandling “Impact of Cereal Food structures on Metabolic Effects and Satiety“, fredagen den 20 januari 2017 kl 9:00 i Lennart Kennes sal A281, BioCentrum Ultuna, SLU, Uppsala.
Nikul Soni försvarade sin avhandling “The impact of the fatty acids EPA and DHA on murine gene expression: a possible role in the prevention of high fat diet induced metabolic dysregulation” , onsdagen den 25 januari 2017, kl 10:00 i föreläsningssal FH, Fysikgården 4, Fysikhuset, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Otto Savolainen försvarade sin avhandling “Mass spectrometry based metabolomics: Development of a next generation GC-MS method and its application to type 2 diabetes and dietary biomarker research”, fredagen den 10 mars kl 13:00 i KB, Kemigården 4, Kemihuset, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Linda Ekström, Inst. Livsmedelsteknik, Lunds universitet, försvarade sin avhandling “Tailoring the course of postprandial glycaemia to bread: On the importance of viscous fibre for acute and semi-acute glucose tolerance and appetite“, onsdag 29 mars 2017, Opponent: Prof. Inga Thorsdottir, School of Health Sciences, University of Iceland, Island.
Susanne Djurle försvarade sin avhandling “Carbohydrate Quality of Barley Products with focus on β-glucan” fredagen den 12 maj 2017, kl 9:00 i Lennart Kemmes sal A281, Ultuna
2016
Karin Jonsson försvarade sin avhandling “Early dietary exposure is associated with allergy development in the FARMFLORA birth cohort“, fredagen den 28 oktober, 2016 kl 13:00 i sal KA, Kemigården 4, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.
Linnea Qvirist försvarade sin avhandling “Biofortification of fermented foods with selected yeast strains and process for raised folate content and mineral availablity” måndagen den 28 november 2016 kl 10:00 i 10:an, Forskarhus 1, Kemihuset, Chalmers tekniska högskola, Göteborg.