LiFT – En forskarutbildning som möter de föränderliga kraven från både marknaden och samhället

Om LiFT Forskarskola

Det övergripande målet med den nationella forskarskolan LiFT är att stärka den svenska livsmedelsindustrins konkurrenskraft genom att tillhandahålla doktorer med vetenskaplig kompetens inom områden viktiga för det svenska samhället och industrin.

Den nationella forskarskolan LiFT startade 1997 och är en del av Food Science Sweden som samlar doktorander inom livsmedelsvetenskap, livsmedelsteknik och -teknologi, nutrition, ekonomi, jordbruk och hållbara livsmedelssystem. LiFT delfinansieras av Livsmedelsföretagen.

Aktiviteter

LiFT erbjuder årliga kurser och workshops med föreläsare från både akademi och industri.

För att säkerställa industrirelevans har alla kurser utvecklats och uppdaterats kontinuerligt i samarbete med representanter från den svenska livsmedelsindustrin.

De skräddarsydda kurserna är utformade för att komplettera den ordinarie läroplanen och behandlar ämnen som aktörer inom livsmedelsindustrin, livsmedelshållbarhet, innovation och entreprenörskap, etik och lagstiftning, hälsoaspekter i livsmedelsproduktion och marknadsföring, miljöaspekter av livsmedelsproduktion och sensoriska egenskaper hos livsmedel.

Kontinuerlig kontakt med industrin är avgörande för att förstå industrins utmaningar och tänkande inom LiFT forskarskola. Detta uppnås genom ett etablerat mentorsprogram där alla studenter får en industriell mentor som de regelbundet träffar och interagerar med under hela sin doktorandperiod. LiFT organiserar också studiebesök till svenska och internationella livsmedelsföretag/institut och erbjuder stipendier för deltagande i internationella forskarutbildningskurser eller besök på svenska eller internationella forskningsavdelningar. Detta ökar studenternas kunskap om nya metoder eller etablerar samarbeten inom olika delprojekt av ett forskningsprogram.

De olika aktiviteterna som organiseras av LiFT stödjer den viktiga interaktionen mellan akademi och industri och förser dem med kompetens och färdigheter genom välutbildade doktorer som är utbildade i framkant av livsmedelsforskning och väl förberedda för anställning i företag.

Fördelar för LiFT-doktoranden

  • Stark support under hela doktorandstudierna genom nära interaktioner med industrin, inklusive ett personligt mentorsprogram för att underlätta professionell och personlig utveckling.
  • Interaktivt nätverk med doktorander inom livsmedelsrelaterade områden över hela Sverige och internationellt.
  • Mångsidigt aktivitetsinnehåll för att möta specifika behov hos doktorander.
  • Verktyg för att förstå och kommunicera hur forskning kan gynna samhället.

Fördelar för svensk industri

  • En plattform för interaktioner, diskussion och spridning av idéer, vilket leder till etablering av forsknings- och innovationssamarbeten.
  • Förbättrad integration av akademisk forskning i livsmedelsindustrins sektorer, vilket leder till mer effektiv användning av forskningsresultat .
  • Möjlighet att rekrytera högt kvalificerade yrkesverksamma med forskningskompetens, vilket stödjer inflödet av ny kunskap och färdigheter till livsmedelsindustrin i form av doktorer utbildade inom livsmedelsområdet och förberedda för anställning i företag.

Fördelar för det svenska samhället

  • Ökad allmän medvetenhet om livsmedel och vetenskap samt tillhandahållande av evidensbaserad kunskap i livsmedelsrelaterade frågor.
  • Ny kunskap leder till välgrundade beslut av individer och organisationer, vilket förbättrar befolkningens och miljöns hälsa.
  • Praktiska tillämpningar av forskning som stöds av LiFT ökar möjligheterna till ekonomisk tillväxt och välstånd.
  • Bidra med nödvändig kunskap för att möta globala utmaningar.

Sammanfattningsvis organiserar och stödjer LiFT aktiviteter som gynnar industrin, akademin och samhället genom att ta forskningen till industrin och bidra till att nå de globala målen för hållbar utveckling.