Solja Pietalinen

Vi gratulerar Solja Pietiäinen som framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling den 13 december 2024 i Uppsala

Vi gratulerar Solja Pietiäinen från Institutionen för Molekylära Vetenskaper vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), som framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling med titeln “Modification of Wheat Bran Arabinoxylan Extracts for Functional Properties in Breadmaking” den 13 december 2024 i Uppsala. Opponent var Professor Christophe Courtin från Institutionen för Mikrobiella och Molekylära System vid KU Leuven, Belgien.

I sin avhandling undersökte Solja potentialen hos modifierade vetekli-arabinoxylanextrakt som fiberingredienser i brödbakning. Hennes forskning visar att minskning av molekylvikten hos arabinoxylan förbättrade både degens elasticitet och brödets specifika volym. Dessa förändringar kopplades till extraktens viskositet och vattenhållande kapacitet. Genom kombinationer av hög temperatur och avfärgningsprocesser kunde extraktens egenskaper förbättras, och avkastningen ökade jämfört med traditionella alkaliska metoder.

Studien bekräftar potentialen för modifierade arabinoxylanextrakt som funktionella fiberingredienser, vilket bidrar till att öka användningen av vetekli i livsmedelsproduktion och främja hälsosamma och hållbara ingredienser.

För mer information om avhandlingen, besök Modification of Wheat Bran Arabinoxylan Extracts for Functional Properties in Breadmaking.

Vi gratulerar Solja till hennes framgångsrika försvar och önskar henne all lycka i hennes framtida karriär!