Sebastian Åberg

Vi gratulerar Sebastian Åberg som framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling den 8 november 2024 i Göteborg.

Vi gratulerar Sebastian Åberg från Institutionen för Livsmedelsvetenskap vid Chalmers tekniska högskola, som framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling med titeln “Metabolic Effects of Whole Grains: Emphasis on Glycemic Control, Appetite, and Body Weight” den 8 november 2024 i Göteborg. Opponent var Professor Ursula Schwab, Institutionen för Folkhälsovetenskap, Östra Finlands universitet, Kuopio, Finland.

I sin avhandling undersökte Sebastian hur konsumtion av fullkorn, särskilt råg, påverkar ämnesomsättning, aptitkontroll och kroppsvikt hos personer med ökad kardiometabolisk sjukdomsrisk. Sebastians studier visar att bland annat att diabetiker tjänar på att äta spannmålsbaserade livsmedel som är mer grovmalna än finfördelade för en bättre blodsockerkontroll. Studierna visar också att det går utmärkt att mäta självskattad mättnad hemma men att mer självupplevd mättnad inte var kopplat till viktminskning. Individer gick ner i vikt både efter fullkorsråg och efter vita veteprodukter, men inflammationsmarkörer i blodet minskade efter rågdieten. Viktminskningen visade sig också vara beroende av individernas blodsockeromsättning. Studierna bekräftar också tidigare forskning om att fullkorn är positivt för tarmhälsan. När bakterierna i tarmen får jobba med att bryta ner fullkornsfibrer bildas ämnen som är kopplade till minskning av riskfaktorer för typ 2 diabetes och hjärtsjukdom i andra studier.

För mer information om avhandlingen, besök Metabolic Effects of Whole Grains: Emphasis on Glycemic control, Appetite, and Body Weight.

Vi gratulerar Sebastian till hans framgångsrika försvar och önskar honom all lycka i hans framtida karriär.