Thomas Eliasson

Vi gratulerar Thomas Eliasson som framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling den 20 september i Umeå

Vi gratulerar Thomas Eliasson, doktorand från Institutionen för Molekylära vetenskaper, Sveriges lantbruksuniversitet, som framgångsrikt försvarade sin doktorsavhandling med titeln “From farm to cheese: Exploring the bacteria in the dairy value chain” den 20 september 2024 i Umeå. Opponent var Professor Nigel Scollan, Institute for Global Food Security, Faculty of Medicine, Health and Life Sciences, Belfast, Storbritannien.

I sin avhandling undersökte Thomas bakterieflöden i mjölkproduktionen, från fältet via ensilage och råmjölk till mogen ost, med särskilt fokus på mjölksyrabakterier (LAB) viktiga för smakutvecklingen i en långlagrad svensk hårdost. Avhandlingen omfattade studier på ensilage tillverkat med olika tillsatser, där resultaten visade att de dominerande bakteriesläktena var Lactobacillus och Pediococcus, oavsett skördetidpunkt och plats. Effekten av ensilagetillsatser på bakteriefloran i den färdiga osten visade sig dock vara begränsad, och starterkulturen som användes vid osttillverkningen påverkade den slutliga bakteriesammansättningen mest.

Sammantaget belyser avhandlingen hur bakterieflöden i mjölkkedjan påverkar den mikrobiella sammansättningen i osten, med fokus på faktorer som inte analyserats i avhandlingen samt produktionsprocessen i mejeriet.

Du hittar mer information om avhandlingen här: Link to thesis

Vi gratulerar Thomas till hans framgångsrika försvar och önskar honom lycka till i hans framtida karriär.